torto lakštams:
500 šalto sviesto
maždaug 400ml grietinės
650-700g miltų (būtinai 405D)
žiupsnis druskos
1 v.š. degtinės
kremui:
apie 600ml pieno (arba dar daugiau)
250-300g cukraus
120g miltų
350g sviesto
2 tryniai
vienos citrinos žievelė
1 v.š. romo arba brendžio
keli šaukštai rūgščios uogienės (nebūtina)
Padalinkite ritinį į 5-7 dalis (mano tortas gavosi 7 sluoksnių, maždaug 19,5cm skersmens), suformuokite kamuoliukus ir juos suplokite. Suvyniokite tešlos gabalus į maistinę plėvelę ir atšaldykite 2 val.
Orkaitę įkaitinkite iki 200C. Ant stalo patieskite kepimo popieriaus lapą ir ant jo iš tešlos blyno iškočiokite maždaug 4-5mm storio lakštą. Uždėkite norimo dydžio lėkštę ir išpjaukite apskritimą. Kraštų nenuimkite - jie liks trupiniams. Subadykite tešlą šakute ir kepkite maždaug 10 min., arba kol blynas gražiai pagels. Iškepę lakštai labai trapūs, tad geriausia nenuimti jų nuo popieriaus kol visiškai neatvės.
Iškepkite visus torto lakštus ir atvėsinkite.
Kremą reikia ruošti dviejuose puoduose. Viename puode užkaiskite pieną su cukrumi ir palaikykite ant ugnies beveik iki virimo temperatūros.
Kitame puode ant silpnos ugnies ištirpinkite sviestą, sudėkite miltus ir 3-4 minutes pakepinkite. Tada ant miltų ir sviesto maža srovele supilkite karštą pieną - nuolat maišykite mišinį mediniu šaukštu arba šluotele, kad masė taptų vientisa. Šį kremą dar 3 minutes pakaitinkite ant ugnies, kad masė tolygiai sutirštėtų. Po to nuimkite nuo ugnies ir atvėsinkite 10-15 min.
Į šiltą kremą įmaišykite 2 trynius ir įtarkuokite citrinos žievelę. Kai kremas visiškai atvės, įmaišykite šaukštą romo arba brendžio (nebūtina).
Atvėsintus torto lakštus pertepkite kambario temperatūros kremu. Kelis - vieną arba du - sluoksnius galite pertepti rūgščia uogiene. Likusiu kremu aptepkite torto viršų, šonus ir apibarstykite trupiniais. Tortą geriausia palaikyti šaldytuve per naktį, kad kremas sustingtų. Skanaus!
Koks nuostabus! Jis man taip primena vaikystę. Laiko patikrinta klasika.
AtsakytiPanaikintiTurbūt ir man teks vieną dieną prisiruošti pagaminti, nes yra pas mane tokių napoleono mėgėjų :))
AtsakytiPanaikintiNuostabus tortas, aš vis nesirįžtu jo kepti, bet po tavo išsamių aprašymų reiks pabandyti. Labai jau vilioja :)
AtsakytiPanaikintiRennie, Živile, būtinai bandykit! manęs kažkaip visokie tradiciniai receptai netraukia, nemėgstu gaminti to, kas visur aplink lengvai pasiekiama... Napoleoną irgi skaniai sau valgydavau pirktinį :) bet kažkaip labai pasiteisino šis bandymas, tad siunčiu įkvėpimo ir jums! :)
AtsakytiPanaikintiEdita, smagu kad tortas primena vaikystę :) man irgi :)
Bet aš dabar pasiskaičiau kiek sviesto reik...850 g. sviestas sviestuotas gaunas :D Siaubas dabar nežinau ar gamint
AtsakytiPanaikintiŽivile,
AtsakytiPanaikintiO taip, sviesto čia daug, bet juk toks ir yra klasikinis "Napoleonas". Tiesą sakant, recepto originale buvo parašyta 500g sviesto kremui, bet aš sumažinau iki 350g. Pirmą kartą ir mane sviesto kiekis gąsdino, tad bandžiau daryti lengvesnį variantą pagal šį receptą http://www.sauletavirtuve.lt/?p=1654 bet torto lakštai suminkštėjo, ir skonis nebepriminė to tikrojo trapaus "Napoelono". Tai va, siūlau nebijoti ir tortą pjaustyti siauresniais gabalėliais :))
padariau, padariau :) labai aciu uz nuostabu recepta :) visi buvo nustebe ragaudami toki nuostabi namini napaleona :)
AtsakytiPanaikintiLabai džiaugiuosi, kad tortas patiko :) ir nėra taip jau sudėtinga jį pagaminti kaip atrodo, tiesa? džiaugiuos, kad jums pavyko!
AtsakytiPanaikintiBandysiu ir aš Velykoms jį kepti. Tik noriu pasitikslinti - ar tikrai nereikia tešlai nei vieno kiaušinio?
AtsakytiPanaikintiKiaušinių tikrai nereikia. Gali prireikti šiek tiek daugiau grietinės jei tešla nesuliptų... arba galima įpilt šaukštą ar du šalto vandens. Sėkmės! Tikiuosi, kad viskas pavyks ir tortas patiks :)
AtsakytiPanaikintimano vyras labai megsta napoleona, pamaniau, nustebinsiu ji iskepdama pati si torta per jo gimtadieni. viskas vyko sklandziai, taciau rezultatas mane visiskai nuvyle. tortas i "napoleona" panasus tik isvaizda, skonis labiau primine pervirta manu kose...
AtsakytiPanaikintitiesa, torto lakstams grietines tai dar gerus 3 saukstus dejau, paskui dar ir vandens pyliau, na ir aisku lakstu dvigubai gavosi...
Gaila, kad rezultatas nuvylė... Napoleono torto variacijų yra begalė. Šis variantas priskiriamas prie 'klasikinių', kokius kepdavo Lietuvoj. Man asmeniškai jokie kiti Napoleono torto pertepimo variantai nepatinka - virto kondensuoto pieno, sviesto ir grietinėlės ir pan., nors daug kas būtent tokius mėgsta. skonio reikalas :) tikiuosi pavyks ir jums surasti patinkantį receptą! :)
AtsakytiPanaikintiEsu išbandžiusi kelis kremo variantus ir Jūsų pats geriausias. Aš į tešlą dedu 1 kiaušinį, nes radau tokį "tikro" torto receptą. Sesuo sako, kad Napoleonas išeina dieviškas. Žinoma, kol neprapjausi nesužinosi, todėl kiekvieną kartą loterija.
AtsakytiPanaikintiDziaugiuosi, kad jums sis kremas patiko! Man irgi labai patinka nors esu bandziusi kelis variantus. manyciau, kad sis yra originaliausias is visu! :))
AtsakytiPanaikintiSveiki Asta,
AtsakytiPanaikintiNorejau Jusu paklausti del miltu. Gyvenu Anglijoje ir 405D miltu praktiskai neimanoma rasti. Kokius angliskus miltus parekomenduotumete siam tortui?
Aciu
Sveiki,
Panaikintina tiksliai pasakyti negaliu, bet turbūt tiktų 'superfine flour' arba 'cake flour'... sekmes!
a.
Isbandziau ir noriu padekoti uz puiku recepta,patiko ir man ir seimynai :) aciu labai o Jums sekmes :)
AtsakytiPanaikintiAS ASMENISKAI I TESLA SUSALDYTA SVIESTA SUTARKUOJU. GAUNAS DAG GTREICIAU O REZULTAS GERAS .
AtsakytiPanaikintiNa išbandžiau ir aš šį receptą ir man asmeniškai kreme per daug miltų, manyčiau jis turi būti tirštas bet ne tiek, iš tiesų priminė per kietą manų košę. Ir jau antro kepinio skonį sugadinu su tarkuota citrinos žievele, matyt mano šeimynai nepatinka šis prieskonis kepiniuose. O šiaip gamyba vyko sklandžiai, tik kitą kartą lakštus daryčiau dar plonesnius.
AtsakytiPanaikintiAš nemažinu miltų kiekio, bet įpilu daugiau pieno, jei masė atrodo per tiršta. man šis kremas pats tikriausias napoleoninis :)
AtsakytiPanaikintiGaliu pasidalinti šio recepto atsiliepimais.
AtsakytiPanaikintiSu vyru nusprendėme, kad mano gimtadieniui nepirksime tortų iš maximos o pasidarysime patys (per Kalėdas buvome užsisakę Napaleoną iš vienos moteriškės).Pradėjome su didžiu įkvėpimu, susikapojome tešlą, susidėjome į šaldytuvą.
Sekančią dieną kepėme lakštus, sekėsi super :) atėjo eilė kremo gamybai, gamino vyras, supyko 2 tortų kremas sušoku į gabalą, gryžusi namo ėmiau viską į savo rankas, kaip man viena moteriškė sakė, kad pienuką karštą į sviesto masę reikia pilti lėtai ir greit maišyti, žinokit tiesa, pyliau aš o vyras maišė, pasikliovusi šaltu protu ir beribe meile ėmiau maiįyti ir žinot ką, gavosi kremas! Kažkas nerealaus, mums pavyko!
Sutepėm lakštus, tepėm ogienę barštukus dėjom, ir padėjom šaltai per naktį.
Šiandien ta didžioji diena, kai šį tortą nešiausi į darbuką ragauti (gen. direktorius labai laukė mūsų šedevro) pjausčiau su dideliu jauduliu kaip gavos kaip išėjo ir kokio skonio, bet paragavus supratau, kad nieko dieviškiau ir nerealiau nesu valgiusi ant šios žemės, visi ragauti Napaleonai ragauti prieš tai nublanko ir tapo ne tokie skanūs kaip šis. AČIŪ jums už tokį receptą, pavertėte mano gimimo dieną nerealią. :)))
Oi negaliu apsakyti, kaip mane džiugina tokie komentarai! Nuostabu, kad pavyko ir dar nuostabiau, kad tortas taip patiko! O vyras Jūsų vertas pagyrų, kad nebijo veltis į konditerijos pinkles :) Bravo, bravo abiems!
PanaikintiAs irgi bandysiu kepti Velykom,pranesiu kaip sekesi:)
AtsakytiPanaikintiMano sesuo sake, kad kiek Napoleonu bedariau, niekad nepataikau, nepadarau jo iki galo superinio, koki ji isivaizduoja. Ir tikriausiai tai tiesa, nes galvoje is vaikystes tas skonis pas visus kazkoks yra. Bandysiu jusu siuloma rytoj. Taip noreciau, kad pagaliau pataikyciau! :-))
AtsakytiPanaikintiGriztu cia, kad galeciau padekoti uz puiku recepta - Napoleonas isejo grynai toks, kokio norejau! Negaliu patiketi, nes kiti du pries tai gaminti is skirtingu receptu buvo tik aidas tolimo griaustinio. Esu labai laiminga, kad pagaliau atradome kazka tokio, ka vaikysteje gaudavome pusseseriu gimtadieniuose.
AtsakytiPanaikintiSakyciau, kremui reiketu daugiau pieno, mazdaug stiklinaites daugiau nei parasyta, nes tirstokas. Taip pat neatsispyriau sliuksteleti daugiau romo - 3 saukstus vietoj 1. Pora saukstu daugiau cukraus... Uztat teslos proporciju visiskai nekeiciau, bet kepdama blynu nebadziau - leidau jiems gautis pusletiems. Susmego veliau.
Saunus receptas, aciu!
Super! labai džiaugiuosi, nes pati žinau, ką reiškia atkurti kokį nors mėgstamą skonį. Napoleono receptų yra tokia gausybė... vieni jį pamėgę vienokį, kiti - kitokį. Man šitas irgi pats skaniausias. Toks karalių karalius :):)
PanaikintiPo ilgu ieskojimu, labiausiai patiko tavo receptas, bet tik turiu viena klausimeli. Gyvenu Ispanijoje, ir cia grietine visai kitokia nei Lietuvoje. Ar saldi grietine tinka, ar turi buti rugsti?
AtsakytiPanaikintiAiste, hmmm manyčiau kad grietinė vis tik turėtų būti rūgštoka. Kažkodėl intuicija man taip sako :) gali būti, kad techniškai grietinės rūgštumas tinkamiau suveikia. Jei įmanoma, paieškok ko nors panašaus į mūsiškę. Jei ne, pabandyk su saldžia, gal vis dėlto gausis? sėkmės :)
PanaikintiDievuliau tu brangus, tikriausiai as isproteciau, jei man reiktu ta tesla rankomis kapoti, turiu as Jums geresni pasiulyma, reikia sviesto is kameros ir jog tik visi produktai butu labai salti, tiesiog paimkit miltus ir salta sviesta supjaustyta gabaliukais ir dekite i virtuvini kombaina ar jei turit blenderi( taciau tas indas turi buti su dangciu ir sublenderiuokite, gaunasi lyg sviesto miltai ir rezultatas toks pats kaip rankomis kapotum...tik sutaupai tikrai labai daug laiko. Gal kam padejau...:) o tortukas tai tikrai superinis, dariau ir labai patiko, istikruju, tavo receptas pats geriausias.:)
AtsakytiPanaikintiEgle, super! geras patarimas. Man irgi buvo kilusi mintis taip daryti, bet kažkaip tas 'pasikankinimas' kapojant sviestą peiliais man visai patinka :))be to, smulkinant sviestą su miltais su blenderiu reiktų stengtis, kad nedideli sviesto gumulėliai išliktų, nes jie vėliau susluoksliuoja tešlą. Džiaugiuos, kad patiko :) Jau noriu vėl kepti:)
PanaikintiŠiandien jau buvo antras kartas, kai kepu šį tortą. Abu kartus pavyko nuostabiai. Šeimyna valgė pirštelius apsilaižydama. Ačiū už puikų receptą ir nuostabias gaires kaip kepti tortą.
AtsakytiPanaikintiBeje, tortas yra žymiai skanesnis pastovėjęs apie 5 dienas. Tuomet išryškėja tikras Napoleono didingumas. ;}}}
Šiltų Švenčių. ;}}}
Smaguma! jau seniai pati kepiau Napoleoną, bet po tokių komentarų vėl norisi pasiraitoti rankoves ir eiti kapoti tešlą! :)) tikrai, 'pastovėjęs' šis tortas tarsi subręsta ir tampa dar skanesnis. Mmmmm norėčiau gabalėlio :)...
AtsakytiPanaikintiNa, ir as prisidesiu prie siu pagyru tirados..tortas gavosi is ties labai skanus, butent toks, kurio skoni jauciau burnoje nuo vaikystes. Ir tas teslos kapojimas neprailgo, tai kaip savotiska meditacija arba geresne iseitis , nei plauti sviestuota kombaina. Viska gaminau pagal recepta, tik pieno pyliau apie 800ml, nes kitu atveju buciau pritrukusi kremo. Man "napoleonas" gavosi is 9 teslos sluoksniu. Neabejokit, drasiai kibkit i darba. Aciu, Asta.
AtsakytiPanaikintiMiela Asta, as visai netycia radau Jusu puslapiuka, "googlindama" sokoladinio pyrago. Katik iskepiau pagal Jusu recepta sokoladini pyraga, dar skonio nezinau, vezsiuosi i svecius veliau(tad valgyt teks ne karsta, nors Jus patarete karsta) Ir netycia pamaciau "Napoleono"recepta!!! Skaitau skaitau, ir galvoju, kad Jus mane tikrai ikvepete paciai pasiraitoti rankoves ir griebtis darbo!!! Man asmeniskai Napoleonas nuo vaikystes, kaip ir minejote, pats paciausias tortas, niekada pati nekepiau(visad jausdavausi, kad ne man toki sudetingi dalykai, as nesugebesiu tikrai) bet ir dabar, gyvendama Airijoje, uzsisakau vis si skanesta pas tokia lietuve moteriske. Man ne vienas tortas niekada neprilygs "Karaliu karaliui Napoleonui", kaip kad pati minejote;) Bet po Jusu pasidalinimo siuo receptuku, kazkaip kirba mintis:as galesiu!!! Ir man pavyks!:) ACIU be galo be galo!!! Manau kovo 8tai dienai as pameginsiu...PO to, pranesiu rezultata;) Su pagarba - Irma:)
AtsakytiPanaikintiO taip, taip, linkiu ir skatinu pasiraitoti rankoves ir bandyti!!! Linkiu, kad pavyktų ir kad tik patiktų... nes tokie skirtingi visų ragauti Napoleonai... Įkvepiu, drąsinu ir linkiu sėkmės! :)
AtsakytiPanaikintiTai va, dariau, ir pavyko!!!labai labai sanus gavosi, ir visi kolegos isgyre;) ACIU ASTA uz ikvepima!;)
AtsakytiPanaikintiNuostabu!!! ☺
PanaikintiViskas kaip ir gavosi, bet ne mano skonio desertas. Baisiai riebu. Šaltas nesipjausto, kamb temp - težus. Sviesto kalnai, jokio subtilumo. Nesuprantu, kodėl tituluojamas karaliumi. Tiesa, po antros pros neva skanesnis buvo tiems, kas ragavo.
AtsakytiPanaikintipatiko, rekomenduosiu!
AtsakytiPanaikintisveika! kokio svorio gaunas, gal bandei svert?
AtsakytiPanaikintiŠiaip puikus receptas..tik su lakštais labiau padirbėčiau..trūko labiau trapumo :) na bet ne tame mėsa :DDD dariau baro gimtadieniui kuriam dirbu, iš 4normu..didelis :D visiem patiko, tad labai šaunu ;)
https://www.facebook.com/kaskasbaras/photos/a.856840267700971.1073741885.454895051228830/856843874367277/?type=3&theater
Sakykite, kodėl kepant galėjo susitraukti lakštai?
AtsakytiPanaikintiValiooo!!! Man pavyko ;) Labai dėkoju šio išsamaus recepto autorei Astai <3. Tai buvo pirmas mano pačios gamintas tortas. Mano vyriškis Napoleonų fanas, tad man labai norėjosi jam parodyti, kad prekybcentrių "napoleonai" neverti šio vardo. Kepant lakštai susitraukė gal apie 0.5-0.8 cm, kremo liko "puslitriukas", bet niekas dėl to nepyko :D. Vietoj grietinės į tešlą dėjau natūralaus jogurto. Sekantį kartą šiek tiek mažinsiu sviesto kiekį tešloje, nes labai riebūs trupiniai gavosi, sunkiai smulkinosi.. Nors aš apipjautus kraštus dar pakepinau papildomai visiems paplotėliams baigus kepti. Darbas parodė, kad paplotėlio kepimo laikas mano orkaitėje 12 min :) Buvo šiek tiek strioko, kai kremo virimo pradžioje pamačiau besiformuojančią manų košės konsistenciją, bet pilant pieną ir plakant situacija taisėsi akyse. Tiesa, plakiau el.mikseriu- labai palengvino kremo gamybos procesą ;) Dar kartą DIDELIS AČIŪ, Asta, kad sugriovėte Napoleono sunkumo gamybos mitą ir sugražinote vaikystės skonį <3 Pagarbiai, Ingrida.
AtsakytiPanaikintiSkonis skoniu, bet koks Napoleonas, jei pirmas sluoksnis uogiene perteptas? Dar viena Napoleono interpretacija...tegu ir skani.
AtsakytiPanaikintiAr labai nukentės kremas, jei nedėti tų dviejų žalių kiaušinio trynių?
AtsakytiPanaikintiTortas gaunasi tobulas , senovinis . Darykit taip kaip aprašyta. Čia yra tikras perliukas.Ačiū Asta !
AtsakytiPanaikintiAr nieko tokio kad kiaušiniai dedasi i atvesusia mase .Nes kažkaip bijau juk skaitosi žali tryniaai:)?
AtsakytiPanaikinti