Angliškas kalėdinis pyragas



















Šis įrašas dvelkia nostalgiškais prisiminimais apie ne vienas Kalėdas praleistas Anglijoje... Anglai neįsivaizduoja Kalėdų be tam tikrų skanėstų - džiovintų vaisių pyrago, kalėdinio pudingo ir, žinoma, trapios tešlos pyragaičių 'Mince pies', įdarytų džiovintais vaisiais ir prieskoniais.
Džiovintų vaisių pyragą šeimininkės kepa iki Kalėdų likus bent mėnesiui, kadangi jį būtina 'subrandinti' nuolat laistant brendžiu. Šįkart išbandžiau gerokai supaprastintą tradicinio kalėdinio pyrago versiją. Kadangi pyragas gaminamas užverdant sviestą su džiovintais vaisiais ir prieskoniais - taip visi aromatai greičiau persipina ir 'susigyvena', todėl pyrago nebereikia 'brandinti' kelias savaites. Man šis receptas patinka kur kas labiau už tradicinį, kadangi pyragas netrupa ir yra lengvai pjaustomas. Pyrago paviršių galima puošti riešutais, cukatais, aptepti apelsinų marmeladu ir pan.


200g rudojo Light Muscovado cukraus (tinka ir Dark Muscovado)
240ml vandens
100g sviesto
1 a.š. cinamono miltelių
1/2 a.š. maltų gvazdikėlių
1 a.š. imbiero miltelių
1/2 a.š. druskos
250g razinų (galima naudoti įvairių rušių)
175g kitų džiovintų vaisių ir/ar cukatų (pvz., džiovintų spanguolių, vyšnių, abrikosų, greipfrutų ir t.t.)
2 kiaušiniai
200g miltų
1 a.š. valgomosios sodos
tarkuotos citrinos (arba apelsino) žievelės

Puode užverdame vandenį, sudedame sviestą, cukrų, razinas, džiovintus vaisius (išskyrus cukatus), suberiame prieskonius ir druską. Viską išmaišome ir leidžiame mišiniui pavirti ant silpnos ugnies apie 5 min. Po to nuimame puodą nuo ugnies, supilame džiovintų vaisių mišinį į karščiui atsparų dubenį ir paliekame atvėsti mažiausiai 15 min.

Ant šiltų džiovintų vaisių suberiame miltus, sodą ir lengvai išplaktus du kiaušinius. Mediniu šaukštu viską išmaišome. Po to suberiame cukatus, tarkuotą citrinos arba apelsino žievelę ir dar kartą viską išmaišome.

Orkaitę įkaitiname iki 160C. Pyrago masę supilame į kepimo popieriumi išklotą apvalią (18 arba 20cm skersmens) arba stačiakampę (8,5x22,5cm dydžio) kepimo formą ir kepame apie 1val.15 min. arba kol iškeps. Mediniu smeigtuku reiktų patikrinti, ar pyragas iškepė. Kadangi naudojau negilią kepimo formą, iš dvigubo kepimo popieriaus padariau aukštas sieneles, kad pyragas galėtų pakilti. (Nuotr. dešinėje)

Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir padedame ant grotelių atvėsti. Šį pyragą galima valgyti tą pačią dieną, tačiau rekomenduojama bent porą dienų jį 'brandinti'. Mūsų namuose šis pyragas, deja,buvo itin sparčiai suvalgytas, tad nespėjom įsitikinti, ar praėjus keletui dienų jo skonis iš tiesų pasidaro 'brandesnis' :)...




Šaltinis: http://www.joyofbaking.com/BoiledFruitCake.html

16 komentarų:

  1. Atrodo puikiai, reiks pasiryžti išbandyti :) kaip suprantu, geriausiai išsikepti prieš keletą dienų?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jei pavyks 'pasaugoti' iškeptą pyragą bent dieną ar dvi -liuks! mes neiškentėm ir ragavom jau sekančią dieną :) buvo labai skanu ir nieko netrūko :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Džiovintus vaisius subėriau, o cukatai taip ir liko dubenėlyje atskirti. Pyragas kepa, cukatai ne. :D Kuriuo metu reikia sudėti cukatus? Užsirašysiu, kad kitąkart nepražiopsočiau. :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Mažulėlei:
    cukatus suberiame į masę įmaišius miltus ir kiaušinius - antroj pastraipoj apie tai parašyta :)) matyt netyčia praleidot :), tikiuosi pyragas vis tiek patiko :) sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  5. Būtent šią eilutę ir praleidau. :)) Ačiū. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai skanus pyragas. Ir su cukatais, ir be jų. :))

    AtsakytiPanaikinti
  7. Maniškis pyragas pabuvo 5 dienas iki valgymo, tai skonis buvo laabai sodrus.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai skanus pyragas, tik as cukatu nedejau, bet dziovintas spanguoles, ananasus, siek tiek slyvu, gavosi tikrai superinis;) Aciu uz recepta.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Žinoma, su džiovintais vaisiais galima improvizuoti ir dėti tuos, kurie labiausiai patinka :) aš irgi kartais cukatų visai nededu ir man jų netrūksta :) džiaugiuos, kad pyragas patiko :) sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti
  10. O ar įmanoma jį išlaikyti iki Kalėdų, jei dabar iškepčiau? Gal tada reiktų laistyti kuom?

    AtsakytiPanaikinti
  11. na, kadangi šis receptas yra šiek tiek supaprastintas - dziovinti vaisiai trumpai verdami svieste ir cukruje - skoniai persipina greiciau ir nereikia taip ilgai pyrago brandinti. is esmes si pyraga galima valgyti jau kita diena, bet, zinoma, palaikius 5 ar 7 dienas pyragas nesuges. Tokiu atveju pyraga reiktu suvynioti i sviestini popieriu, o po to dar isukti i kepimo folija, kad pyragas nedziutu. tai tiek, skaniu svenciu :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Kepėja:išsikepiau, nes labai viliojančiai atrodė, ypač patiko, kad nereikia prieš mėnesį kepti:)) Bet, mano kažkodėl neiškilo kaip čia parodyta. Dėjau ne sodod, bet kepimo miltelių. Šiaip jie lyg ir sodos funkciją atlieka, tik be to specifinio sodai kvapo. kas ne tais:(. Bet atrodo mano pyragas skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
  13. Na nežinau, kodėl pyragas galėjo neiškilti. O ar jis tikrai buvo iškepęs tik neiškilęs? Jei taip, tai tikiuosi kad bent skoniu nenuvils :) matyt soda čia suveikia geriau dėl tekstūros sunkumo.
    smagių švenčių! :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. O riešutų gal bandėte dėti, kaip juos reikia paruošti prieš dedant?

    AtsakytiPanaikinti