Olandiškas obuolių pyragas


Šį rudenį iškepėm rekordiškai daug obuolių pyragų, o sezono atradimu tapo būtent šis olandiškas obuolių pyragas, kuris kažkuo ypatingai neišsiskiria ir nėra įmantrus, bet be galo skanus - ypač dėl trapaus pagrindo ir juostelių ant viršaus! Kaip visada galima improvizuoti ir vietoj razinų į pyragą dėti džiovintų slyvų ar riešutų...

300g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
200g atšaldyto sviesto (1 šaukštelį atidėkite formai ištepti)
150g cukraus
žiupsnelis druskos
2 kiauš. tryniai
2-3 v.š. šalto vandens
75g razinų arba džiovintų slyvų (nebūtina)
0,8 - 1kg obuolių (6-7 obuoliai)
2 a.š. cinamono miltelių
1 kiauš.baltymas (pyragui aptepti)
šiek tiek cukraus pudros (obuoliams ir pyragui pabarstyti)


Dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų ir žiupsnelį druskos. Sutarkuokite šaltą sviestą ir pirštais sutrinkite visus ingredientus, kad susidarytų trupiniai.

Įmaišykite du trynius ir minkykite tešlą, kol ji pasidarys vientisa. Kad tešla lengviau suliptų, įpilkite pora šaukštų šalto vandens.

Apvalią 23cm skersmens kepimo formą ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Atskirkite du trečdalius tešlos ir ja išklokite formos dugną ir sieneles. Kepimo formą su tešla padėkite į šaldytuvą.

Įkaitinkite orkaitę iki 180C.

Nulupkite nuplautus obuolius ir supjaustykite skiltelėmis. Pabarstykite cinamono milteliais, po to suberkite razinas (ir/arba riešutus) ir išmaišykite.

Išimkite kepimo formą iš šaldytuvo ir ant tešlos tolygiai paskirstykite paruoštus obuolius. Juos galite pabarstyti šaukštu cukraus pudros. Iš likusio trečdalio tešlos delnais "iškočiokite" 6 ar 8 juosteles ir išdėliokite jas ant pyrago paviršiaus kaip tinklelį.

Juosteles patepkite kiaušinio baltymu.

Pyragą kepkite vidurinėje orkaitės dalyje maždaug 1 val. 10 min., arba kol pyragas tolygiai parusvės.

Iškepusį pyragą išimkite iš orkaitės. Leiskite pyragui 10 min. atvėsti kepimo formoje, po to atsargiai nuimkite formos kraštus. Pabarstykite pyragą cukraus pudra ir patiekite jį šiltą su ledais arba palaukite kol pyragas visiškai atvės.

Recepto idėja iš čia: http://www.apple-pie.us/traditional-dutch-apple-pie-recipe/

3 komentarai:

  1. Pabandysiu šitą pasidaryti. :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Sėkmės, Donatai! beje, pyrago skonis labai priklauso ir nuo obuolių... tikiuosi, kad pavyks ir patiks :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Man niekad nepavyksta normalaus olandisko obuoliu pyrago iskepti. Tikra tiesa, kad reikia labai kruopsciai atsirinkti obuolius. Cia, Olandijoj, ju tokia gausybe, o as vis prasaunu pro sali pirkdama-tai per kieti, tai per saldus... O taip megstu ta pyraga!!!

    AtsakytiPanaikinti