Vokiškas kalėdinis pyragas "Stollen"



 





















"Cukrinėse svajonėse" jau beveik apsisuko pirmieji metai - vėl pradedu kalėdinių skanumynų gamybą :) Vakar išbandžiau vokiško kalėdinio pyrago Stollen receptą. Pyragas išėjo tikrai nuostabus ir visiškai neatsilieka nuo tų, kuriuos yra tekę ragauti. Žinoma, kuo jis šviežesnis, tuo skanesnis. Stollen pyrago versijų yra gausybė - vieni juos kepa su marcipanu, kiti be, į jį galima dėti pačių įvairiausių džiovintų vaisių, cukatų, riešutų ir pan. Pyragą galima puošti ir glajumi, pamagintu iš cukraus pudros ir citrinos sulčių. Man jis skaniausias tradicinis - su marcipano įdaru ir gausiai pabarstytas cukraus pudra... :)

350g kvietinių miltų
žiupsnelis druskos
2 a.š. sausų mielių  
60g cukraus
1/2 a.š. tarkuoto muškato
1 a.š. cinamono miltelių 
150ml pašildyto pieno  
100g minkšto sviesto   
1 kiaušinis  
100g razinų 
50g smulkiai pjaustytų džiovintų abrokosų 
50g smulkiai pjaustytų džiovintų slyvų
25g kapotų migdolų
vienos citrinos žievelė  
175g marcipano

papuošimui:
40g lydyto sviesto
100g cukraus pudros

Į didelį dubenį subėrę 325g miltų, žiupsnelį druskos, mieles, cukrų, cinamono ir muškato miltelius, viską išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir į ją supilkite šiltą pieną, išplaktą kiaušinį ir sudėkite minkštą sviestą. Masę išmaišykite mediniu šaukštu arba rankomis. Suberkite visus džiovintus vaisius, tarkuotą citrinos žievelę, migdolus ir minkykite tešlą apie 5 min., kol ji pasidarys elastinga.

Uždenkite dubenį ir palikite šiltoje vietoje apie 2 val., kad tešla pakiltų.

Išverskite pakilusią tešlą ant likusiais miltais pabarstyto stalo paviršiaus ir dar kartą suminkykite. Jei reikia, pabarstykite daugiau miltų. Po to iškočiokite arba rankomis suformuokite tešlą į maždaug 25cm x 20cm dydžio stačiakampį. Iš marcipano suformuokite "malką" ir patieskite ją išilgai ant tešlos maždaug per vidurį. (Marcipanas neturi siekti tešlos kraštų, kad pyragui kepant neišbėgtų.) Tada rankomis užlenkite vieną tešlos kraštą, kad 'apklotumėte' marcipano įdarą.

Atsargiai perkelkite suformuotą pyragą ant miltais pabarstytos kepimo skardos ir palikite šiltoje vietoje (apie 30 min.), kad pakiltų. 

Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Pyragą kepkite vidurinėje orkaitės dalyje apie 35-40 min. Iškeptą pyragą palikite atvėsti skardoje apie 5 min., o po to perkelkite jį ant grotelių. Karšto pyrago paviršių aptepkite lydytu sviestu ir gausiai pabarstykite cukraus pudra. Palikite ant grotelių, kol visiškai atvės.

Stollen pyragą patiekite supjaustytą riekelėmis, jas galite aptepti sviestu. Gražaus Kalėdų laukimo!



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą