Prancūziška obuolių tarta


Dar vienas obuolinis išbandymas. Darbo nemažai, nes proceso eigoje numatyti net keli etapai, o  ypač tuo atveju jei dar reikia ir obuolių košę atskirai šiam pyragui paruošti. Na, bet turbūt nėra namų, šaldytuvų ar maisto sandėliukų, kuriuose nerastume bent vieno užsilikusio obuolių košės stiklainio... Pas mus jos tikrai netrūksta :) Kaip visada, pyrago skonis labai priklauso nuo obuolių rūšies, be to - ne visi obuoliai mėgsta būti kepami. Geriausia rinktis tokius obuolius, kurie nelabai tyžta ir kepdami išlaiko formą.



pagrindui:

195g miltų
60g cukraus pudros
žiupsnelis druskos
113g šalto sviesto
1 kiaušinis

įdarui:

4-5 v.š. obuolių košės
~ 5 obuoliai
2 v.š. lydyto sviesto
2 v.š. cukraus
0,5-1 a.š. cinamono

pyragui aptepti:
2-3 v.š. abrikosų uogienės
1 v.š. romo


Pirmiausiai paruoškite pyrago pagrindą. Į dubenį sudėkite kubeliais pjaustytą sviestą, suberkite miltus, cukraus pudrą ir žiupsnelį druskos. Pirštais sutrinkite viską į trupinius ir stenkitės tai daryti kuo greičiau, kad sviestas nepradėtų tirpti. Įmuškite kiaušinį ir keliais judesiais iš tešlos suformuokite plokščią apskritimą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir atšaldykite 30 min.

Atšaldytą tešlą padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus iš iškočiokite ~ 5mm storio apvalų lakštą. Atsargiai perkelkite tešlą į kepimo formą (24cm skersmens), išlyginkite ir nupjaukite nereikalingus kraštus. Šakute keliskart subadykite įklotą tešlą, kad pagrindas kepdamas neišsipūstų. Paruoštą formą palaikykite šaldytuve dar 20 min. 

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Atšaldytą tešlos pagrindą užklokite kepimo popieriumi ir užberkite pupelėmis ar žirniais - taip kepdamas pyrago pagrindas išlaikys formą. Kepkite 20 min. Po to nuimkite popierių su pupelėmis/žirniais, sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 180C ir kepkite dar maždaug 5 min. 

Ant atvėsinto pagrindo užtepkite 4-5 šaukštus obuolių košės ir pabarstykite cinamonu. Ant viršaus gražiai išdėliokite nuluptus, plonomis skiltelėmis supjaustytus obuolius. Į lydytą sviestą įmaišykite pora šaukštų cukraus. Pyrago paviršių aptepkite paruoštu sviestu. Pyragą kepkite 180 C orkaitėje apie 30 min., kol obuoliai suminkštės.

Per sietelį pertrinkite kelis šaukštus abrikosų uogienės ir įmaišykite romo. Šia tyre aptekite šiek tiek atvėsintą, bet dar šiltą pyragą. Patiekite šiltą arba atvėsintą su ledais arba plakta grietinėle.




9 komentarai:

  1. atrodo idealiai. taip gražiai, tvarkingai sudėliotos skiltelės...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Tai jau tikrai, kad neblogai apsidarbuota dėliojant skilteles. Vien dėl vaizdo pyragas šimtas balų!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Smagumėlis buvo tuos obuolėlius dailiai guldyti į lovelę... :) dabar žiūriu, kad atrodo kaip saulėgrąža :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Oho kiek kruopštumo! Labai gardžiai ir gražiai atrodo

    AtsakytiPanaikinti
  5. Koks gražuuuus!!! pyragas vertas komplimentų, niu labai super atrodo :)

    AtsakytiPanaikinti