Klasikinis sūrio pyragas



































Švelnus, burnoje tirpstantis lengvumas. Žemiau pateiktos proporcijos tinka nedidelei kepimo formai - naudojau 18cm skersmens pyraginę. Tokio pyrago užtektų pavaišinti 6 svečius arba 4 labai didelius smaližius!

pagrindui:
90g avižinių sausainių (pvz. Digestives)
40g lydyto sviesto

kremui:
500g kreminio sūrio
3 v.š. grietinės
150g cukraus
žiupsnelis druskos
3 kiaušiniai
2 a.š. vanilės ekstrakto
1 v.š. citrinos sulčių

Sviestu ištepkite 18cm skersmens apvalią kepimo formą su nuimamais šonais. Kadangi kepimo metu pyragą teks įstatyti į vandeniu pripildytą skardą, kepimo formą iš išorės kuo sandariau apvyniokite folijos popieriumi. Aš apvynioju bent dviem sluoksniais, kad vanduo nepatektų į vidų.

Sutrupintus sausainius sumaišykite su lydytu sviestu ir suberkite į kepimo formą. Spaudydami pirštais suformuokite pyrago pagrindą. Orkaitę įkaitinkite iki 200C. Pyrago pagrindą kepkite 10 min. Po to atvėsinkite.


Orkaitės temperatūrą sumažinkite iki 170C. Dubenyje išmaišykite kreminį sūrį su grietine ir cukrumi. Įberkite žiupsnelį druskos, įpilkite vanilės, citrinos sulčių ir dar kartą išmaišykite. Atskirame inde lengvai išplakite kiaušinius, po to įmaišykite juos į kremą. Paruoštą masę supilkite į kepimo formą. Tada formą įstatykite į gilią skardą ir įpilkite užvirinto vandens tiek, kad vanduo kepimo formą apsemtų iki pusės.

Kepkite apie 50min. - iškepusio sūrio pyrago vidurys neturi būti visiškai tvirtas (pajudinus formą, turėtų priminti drebučių konsistenciją). Išimkite pyragą iš orkaitės ir palikite visiškai atvėsti. Po to išimkite pyragą iš formos ir atšaldykite mažiausiai 6 val., o geriausiai palaikyti šaldytuve per naktį.

Pyragą galima aptepti mėgstama uogiene arba pabarstyti sausainių trupiniais. Skanaus!


11 komentarų:

  1. Pyragas atrodo labai gardziai!!! Tik nesuprantu koki suri naudojai - philadelphia ar trinta varske?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neringa, sūrio pyragams tinka bet koks kreminis sūris - Philadelphia, Mascarpone, Ricotta... ir t.t. o aš naudojau kreminę varškę, kurią pirkau Rimi. Firmos pavadinimo nepamenu, bet berods lenkiška buvo :) pakuotė buvo 500g ir ji buvo 'kremiškesnė' nei lietuviškos trintos varškės.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Asta, pala pala, KETURIEMS smaližiams? Man prašau visą. Taip taip, man vienai :). Bo atrodo pats tas, pats klasiškiausias, be jokių šokoladų, karamelių ar kitų pribumbasų, ir, pšššššš, toks jis ir esti gardžiausias. Ir dar su mėgstamiausiu padu - iš sausainių... Niam!

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kaip tau pavyksta tuos sausainius prie kraštų prilipdyti? :) man visad subyra nors ir sviesto dedu ir vandens, kad labiau sukibtų. Kaip matau čia totalus gėris :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Jule... ale ketinau rašyt kad ir dviems toks gerulis sueitų, bet pasigėdijau ir neišsidaviau :)) va kitąsyk reiks imt didesnę formą, kad smaližiai nenukentėtų :))

    Indre... taip, taip tie sausainiai neklaužados byra, bet aš nesijaudinau ir buvo gerai :) šiaip tų šonų gal nelabai ir reikia, užtektų ir pado kitąkart :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Sveiki,nlb supratau su vandens ipilimu,o siaip negalima pastatyti i orkaite ant groteliu ir kepti?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Galima kepti ir neįstatant formos į vandenį, tik tuomet pyrago šonai ir viršus šiek tiek apskrus. Tam, kad sūrio pyrago visi kraštai ir viršus išliktų nepakeitę spalvos, forma yra statoma į skardą su karštu vandeniu. Tik tokiu atveju reikia turėti itin sandarią kepimo formą ir ją iš išorės apvynioti keliais folijos sluoksniais, kad vanduo nepatektų į vidų. Atsiprašau, kad užtrukau atsakyti.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Skanesnio nesu ragavus. Jis tobulas :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Super! :) manau, tobulumas jo yra paprastume :)

      Panaikinti
  9. Labai susigundiziau, reikes po svenciu issikepti, pasilepinti :).
    Beja, kazkada dariau surio pyraga, dejau visko is akies ir kepiau tiesiog uzdengus folija, pyrago sonai ir virsus liko baltut- baltuteliai :). Taip ir su situo pabandysiu.

    AtsakytiPanaikinti