Morkų tortas



































Iš žemiau pateiktų produktų kieko galima iškepti nediduką 18cm skersmens tortuką arba didesnio skersmens vieno sluoksnio pyragą. Net jei kepsite tik vieno "aukšto" pyragą, neatsisakykite paruošti ir kremo, nes pyragas be maskarponinio sluoksnio nebus vertas 100 balų!  Beje, vienam kremo sluoksniui reikės 190g Mascarpone sūrio ir tik 100ml grietinėlės.


18cm skersmens tortukui:

2 kiaušiniai
150g Dark Muscovado cukraus (tinka ir baltas, bet geriau - rudas)
150ml rafinuoto saulėgražų aliejaus
170g miltų (405D)
0,5 a.š. sodos
1 a.š. kepimo miltelių
3 a.š. meduolių prieskonių (gvazdikėlių, muškato, cinamono, kardamono)
50g kapotų arba maltų lazdynų (arba graikiškų) riešutų
apelsino (arba citrinos) tarkuota žievelė
200g tarkuotų morkų
120g razinų
1-2 v.š. pieno

sirupui:
vieno apelsino sultys
2 v.š. romo arba brendžio

kremui:
200ml grietinėlės (35% rieb.)
190g Mascarpone sūrio
cukraus pudros pagal skonį


Elektriniu mikseriu išplakite kiaušinius su cukrumi ir aliejumi iki šviesios masės. Kitame inde sumaišykite miltus, sodą, kepimo miltelius, riešutus ir prieskonius. Suberkite šį mišinį į kiaušinių masę ir gerai išmaišykite. Įtarkuokite apelsino (ar citrinos) žievelę, suberkite tarkuotas morkas, razinas, įpilkite 1 ar 2 šaukštus pieno ir viską gerai išmaišykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180C. Kepimo formų (18cm skersmens) dugnus išklokite kepimo popieriaus apskritimais, o šonus ištepkite sviestu. Pyrago masę supilkite į abi formas ir kepkite vidurinėje orkaitės dalyje apie 30 min. Mediniu smeigtuku patikrinkite, ar pyragai iškepę. Neišėmę iš kepimo formų, karštus pyragus subadykite smeigtuku ir sulaistykite apelsino sulčių ir romo sirupu. Palikite pyragus visiškai atvėsti kepimo formose.

Kol kepa pyragai, paruoškite kremą. Išplakite grietinėlę su cukraus pudra iki standumo. Į kitą dubenį sudėkite Mascarpone sūrį ir į jį pamažu įmaišykite po nedidelį kiekį grietinėlės. Paragaukite kremą ir, jei reikia, įberkite daugiau cukraus pudros. Kremą galite paskaninti citrinos sultimis (nebūtina). Paruoštą kremą uždenkite ir laikykite šaldytuve kol prireiks.

Išimkite atvėsusius pyragus iš kepimo formų. Padėkite vieną biskvitą ant serviravimo padėklo ar lėkštės ir užtepkite pusę kremo. Ant viršaus uždėkite kitą biskvitą ir aptepkite likusiu kremu. Tortą galite papuošti marcipaninėmis morkytėmis arba riešutais ir pabarstyti tirpia kava arba cinamonu.

10 komentarų:

  1. Koks žavus torčiukas, ypač tos morkytės :) Aš panašų pernai Velykoms kepiau, gavosi toks kiškio pyragas. Reiks kada pakartoti :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Rennie, aš manau, kad morkų tortai/pyragai konditerijos pasaulyje yra atradimų atradimas. kepu, kepu ir negaliu sustot! :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Ir mane tos morkytės labiausiai intriguoja :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. O koks superinis papuošimas! Labai gražu, atrodo kaip tikros :)
    O man irgi morkų pyragai yra tikrų tikriausias gėris ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Vilma, Reda, ačiū už komplimentus :)) smagu jas lipdyt buvo!

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jau tos morkytės :D nuotaiką pakėlė :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Dabar galvoju, kad pavadinimą reiktų keisti į "Zuikio tortas"! :))

    AtsakytiPanaikinti
  8. Gal sužaidžiam? :)
    http://segebute.blogspot.com/2012/12/zaidziame-zaidimus.html

    AtsakytiPanaikinti
  9. Labai idomus ir skanus receptas, butinai isbandysime. :)

    AtsakytiPanaikinti