Panettone pyragas























Šią savaitę įsigijom duonkepę - džiūgauju, nenustygstu vietoje ir tikiuosi, kad nuo šiol svetainėje atsiras daugiau mielinių kepinių. Bent jau man didžiausias duonkepės privalumas yra ne tas, kad joje galima kepti duoną, bet tas - kad ja galima beveik tobulai paruošti bet kokią mielinę tešlą įvairiausiems orkaitėje kepsiantiems skanumynams, bandelėms ir pan. Šiandien kepiau itališką šventinį pyragą Panettone. Jis paprastai kepamas per Kalėdas arba Velykas. Pyragas dažniausiai užmaišomas su razinomis, išmirkytomis rome, ir cukatais. Vietoj džiovintų vaisių dėjau šokolado gabalėlius - taip dar šventiškiau :) Į tešlą pyliau kelis šauktus Stroch romo, taigi šiuo metu namuose sklando geidulingas aromatas. Ragauti dar neteko - teks laukti Sekmadienio!


3 kiaušiniai, lengvai suplakti
2 tryniai
4 v.š. romo (pvz. Stroch)
0,5 st. pieno
110g minkšto sviesto
vienos citrinos (arba apelsino) tarkuota žievelė
0,5 a.š. druskos
70 g cukraus
3,5 st. miltų
2 a.š. sausų mielių
150g kapoto juodojo šokolado (vietoj šokolado galima dėti džiovintų vaisių)
cukraus pudros pabarstymui


Tešlą ruošiau duonkepėje, o pyragą kepiau orkaitėje.

Į duonkepės indą sudėjau visus ingredientus (išskyrus šokoladą) tokia eilės tvarka: lengvai išplaktus kiaušinius, trynius, romą, pieną, minkštą sviestą, tarkuotą citrinos žievelę, druską, cukrų, miltus ir sausas mieles. Duonkepės meniu pasirinkau tešlos paruošimo režimą. Minkymo ciklo pabaigoje subėriau šokolado gabalėlius.

Tuo tarpu orkaitę įkaitinau iki 200C. 18cm skersmens kepimo formą ištepiau sviestu ir iš kepimo popieriaus suformavau aukštas sieneles, kad pyragas galėtų daug pakilti. Pasibaigus tešlos minkymo ir kėlimo ciklui, atsargiai išėmiau tešlą iš duonkepės, sudėjau į paruoštą kepimo formą, uždengiau ir palikau šiltoje vietoje pakilti dar 20 min. Pyragą 10 min. kepiau 200C orkaitėje, po to temperatūrą sumažinau iki 180C ir toliau kepiau apie 45-50 min. Pyragas gerokai iškilo, todėl kepimas užtruko beveik valandą. Žinoma, naudojant didesnio skersmens formą pyragas keptų trumpiau, nes būtų žemesnis. Atvėsusį pyragą galima pabarstyti cukraus pudra arba aplieti cukriniu ar šokoladiniu glajumi. Gražių švenčių!

Recepto idėja iš čia: Recipes most wanted

8 komentarai:

  1. Labai skanus, aromatingas ir viliojantis...
    Skanavome Šv. Velykų dieną...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Bandysiu šiandien kepti. Jeigu ne šiandien, tai rytoj tikrai :) Turiu nusipirkusi spec. vienkartinę popierinę formą. Bandžiau vieną kepti su mažai kiaušinių, tai dabar labai įdomu, koks skonis gausis su daug kiaušinių.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Sėkmės, Astu :) šiam pyragui labai tinka romas Stroch dėl savo aromato... na bet jei nėr, galima keisti kitu :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Iškepiau šį pyragą, gavosi tikrai labai skanus. Ačiū už gerą receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  5. bet čia pyragėlis nebrandintas, tai ilgai nesilaiko?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Duonkepebturi savo savybes ir subrandina. O be jos manau pakildint tikrai reiktu.

    AtsakytiPanaikinti