Tortas su citrininiu kremu


Šeštadienį praleidau virtuvėje, o sekmadienį laukėm svečių. Visada džiaugiuosi kai atsiranda proga kepti ką nors naujo arba išbandyti receptą, apie kurį fantazavau ne vieną savaitę. Šeštadienis ir buvo ta diena. Kepiau citrininį tortą. Torto recepto ir papuošimo idėjas 'nusižiūrėjau' iš kitų kulinarinių blog'ų. Tiesa, mano manymu, išbandytas sviestinis biskvitas šiam tortui nelabai tiko, nes buvo per sunkus. Kitą kartą kepsiu paprastą purų biskvitą be sviesto (receptas žemiau). Biskvitą kepiau nedidelėje 18cm skersmes formoje (aukštais kraštais), todėl tortas buvo nedidelis, bet trijų sluoksnių. Citrininio kremo šiek tiek liko, bet čia ne bėda - bus sunaudota ant skrebučių pusryčiams :).


Receptą keičiau, bet idėja iš čia.

Biskvitas:
7 dideli kiaušiniai (tryniai atskirti nuo baltymų)
1 stiklinė cukraus
1 stiklinė miltų
1 a.š. kepimo miltelių
vienos citrinos žievelė

Citrininis kremas:
vienos citrinos žievelė
trijų citrinų sultys
4 dideli kiaušiniai
230g cukraus
150g sviesto

Mascarpone kremas:
500g Mascarpone sūrio
200-250ml grietinėlės (35% rieb.)
6-7 š. cukraus
5 š. citrininio kremo

Biskvitui sulaistyti:
pusės citrinos sulčių
apie 100-150ml vandens
cukraus (pagal skonį)

Citrininiam kremui: puode užvirkite nedidelį kiekį vandens. Karščiui atspariame dubenyje išplakite kiaušinius ir sudėkite gabaliukais supjaustytą sviestą, tarkuotą citrinos žievelę, citrinos sultis ir cukrų.

Dubenį su mišiniu pastatykite ant puodo su verdančiu vandeniu ir kaitinkite apie 20 min. kol kremas sutirštės. Retkarčiais pamaišykite šluotele, kad kremas tirštėtų tolygiai. (Maišyti be perstojo nebūtina.) Paruoštą kremą palikite atvėsti.

Biskvitui: kiaušinių trynius išplakite su cukrumi iki baltos masės. Kitame švariame, sausame inde išplakite baltymus iki standžių putų, po to atsargiai įmaišykite juos į trynių masę. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir tarkuota citrinos žievele, po to suberkite kiaušinių mišinį ir atsargiai išmaišykite.

Paruoštą masę supilkite į sviestu išteptą apvalią kepimo formą ir kepkite 180C orkaitėje apie 40-45min., ar kol iškeps. Iškeptą biskvitą išimkite iš kepimo formos ir palikite atvėsti.

Mascarpone kremui: Elektriniu mikseriu išplakite grietinėlę ir cukrų iki standumo (kad grietinėlė lengviau plaktųsi, galima įlašinti šiek tiek citrinos sulčių). Į Mascarpone sūrį primiausiai įmaišykite 5 šaukštus citrininio kremo, o po to - plaktą grietinėlę.

Atvėsusį biskvitą padalinkite į du (tris) lakštus ir sulaistykite sirupu, paruoštu iš citrinos sulčių, cukraus ir vandens.

Ant apatinio biskvito užtepkite Mascarpone kremo, ant viršaus paskirstykite 2-3 šaukštus citrininio kremo (citrininis įdaras neturi siekti biskvito kraštų, kad neišbėgtų) ir vėl užtepkite balto kremo. Uždedėkite antrą biskvito lakštą. (Jei turite tris biskvito lakštus, ant antrojo užtepkite Mascarpone ir citrininio kremo) Likusiu Mascarpone kremu aptepkite torto viršų ir šonus. Torto viršų padenkite plonu citrininio kremo sluoksniu. Viskas aiškiai parodyta čia.

Šokoladinių papuošimų idėją torto šonams radau čia. Šokoladą pirmiausiai išlydžiau, po to supyliau į konditerinį maišelį su siauru antgaliu ir ant kepimo popieriaus 'išpiešiau' ornamentus. (Prieš tai buvau pasimatavusi torto aukštį.) Kai šokoladiniai ornamentai sustingo, vieną po kito atsargiai nulupau nuo kepimo popieriaus ir prispaudžiau prie torto šonų. Jei nėra ūpo terliotis su šokoladu, torto šonus galima pabarstyti migdolų drožlėmis arba tarkuotu baltu šokoladu.



3 komentarai:

  1. Su šiais ornamentais tortukas atrodo kaip karūna. Gražu!

    AtsakytiPanaikinti
  2. aha, toks karūnuotas :) o Kasparas kažkodėl siūlė jį 'Paminklu' pavadinti... :D

    AtsakytiPanaikinti