Aguonų pyragas











Tai tas pats gausybės pagyrų internetinėje erdvėje susilaukęs pyragas, kurio receptą žūtbūt privalėjau išbandyti ir aš. Nors ir nesu didžiulė aguonų mėgėja, tačiau šis pyragas labai patiko turbūt dėl lipnios karamelinės tekstūros ir dar dėl to, kad labai priminė vienoje kepyklėlėje ragautą panašų pyragą. Sunkiausias momentas buvo atpažinti, kada karamelė suvirė iki tinkamos konsistencijos - kad nebūtų nei per skysta, nei per tiršta pyrago laistymui. Pabaigoje, kai karamelę dar kartą kaitinau glaistui, galbūt per ilgai uždelsiau, nes aplietas glaistas ant pyrago paviršiaus sustingo... Nežinau, ar glaistas turėjo sutvirtėti, ar išlikti lipnus... Mums skanu buvo ir šitaip! :)


pyragui:
150g aguonų
4 kiaušiniai
200g cukraus (naudojau apie 150g)
100g maltų džiūvėsių
0,5 a.š. cinamono

karamelei:
450g grietinėlės (35 % rieb.)
250g cukraus
smulkintų, kepintų riešutų


Aguonas suberkite į dubenį, užpilkite verdančiu vandeniu, uždenkite ir palikite pernakt. Kitą dieną į sietelį įtieskite marlės ar popierinių rankšluosčių, sudėkite į jį aguonas ir nuvarvinkite vandenį. Nusausintas aguonas kelis kartus permalkite mėsmale ar sutrinkite maisto smulkintuvu.

Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Trynius išplakite su cukrumi, kol masė pabals. Į šią masę mediniu šaukštu įmaišykite aguonas. Suberkite džiūvėsėlius, cinamoną ir vėl gerai išmaišykite.

Baltymus išplakite iki putų (jos neturi būti labai standžios, nes bus sunku įmaišyti) ir atsargiai, dėdami po keletą šaukštų įmaišykite į aguonų masę. 

Paruoštą masę supilkite į kepimo popieriumi ir sviestu išteptą kepimo formą (naudojau 22cm skersmens formą). Kepkite 190C laipsnių orkaitėje apie 35-45 min., arba kol pyragas iškeps. Mediniu smeigtuku būtinai patikrinkite, ar pyragas iškepęs.

Kol kepa pyragas, paruoškite karamelę. Į puodą supilkite grietinėlę ir suberkite cukrų. Užvirinkite ir virkite ant silpnos ugnies apie 15 – 20 min. nuolat maišydami, kol masė ims tirštėti. Tada pusiau tirštą kremą supilkyte ant šakute arba smeigtuku subadyto karšto pyrago (patogiausia pyragą laistyti neišimtą iš kepimo formos, kad kremas nenubėgtų į šonus). Ant pyrago supilkite maždaug pusę kremo.

Likusią karamelę dar šiek tiek pavirinkite (apie 15min.), kol patamsės ir pasidarys kondensuoto pieno konsistencijos. Šį kremą supilkite ant pyrago viršaus ir išlyginkite. Viršų apibarstykite smulkintais riešutais (šį kartą pyrago glaistą pabarsčiau tirpios kavos milteliais). Prieš ragaudami palaukite, kol pyragas visiški atvės.

Šaltinis: Nijolė Marcinkevičienė „Metai už stalo“

8 komentarai:

  1. PUIKU!! man atvirksciai - visas glajus bego per visus galus ir niekaip nenorejo stingti; bet visitiek buvo labai labai skanu;

    AtsakytiPanaikinti
  2. Aušra, aha žiūrėjau, kad ir tu jį kepei :) šis receptas apskriejo jau ne tik Lietuvą, bet ir kitus žemynus! valio!

    AtsakytiPanaikinti
  3. tikrai skanus buvo :) reiks savaitgalį bandyt

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepu labai panašų aguonų pyragą su tarkuotais obuoliais - skanumėlis :) galvoju, kad reikia ir šį išbandyti, nes labai labai vilioja, pažiūrėjus į tavo nuotraukas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Oi, Simona, jei mėgsti aguonas būtinai išbandyk! Man labai patiko tirpia kava pabarstytas glaistas - gera atsvara karameliniam saldumui! :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jis tobulas. Tai labai senas Smetoniškas receptas, dar mano močiute kepdavo.. Man patinka valgant ant atpjauto uzpilti kokios uogienes sirupo šlakelį.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Taip, jis tikrai gerulis :) uogos tiktų gal kokios rūgštesnės, kad subalansuotų pyrago saldumą. gera idėja, ačiū!

      Panaikinti