Kalėdinis pudingas























Naujųjų metų išvakarėse - paskutinis saldus įrašas apie šių metų kalėdinio stalo pasididžiavimą! Pudingus ruošiau spalio pradžioje ir nekantraudama laukiau švenčių, nes nuogąstavau, ar viskas pavyko ir, ar pudingai tikrai per tris mėnesius nesuges. Turbūt anglai, tiek šimtmečių pratę gaminti šį skanėstą, nesuprastų tokių mano būgštavimų. Tačiau pudingo skonis iš tiesų pranoko visus lūkesčius - jame susipynė turbūt visi įmanomi kalėdinių saldumynų kvapai, skoniai ir aromatai. Taigi, geriausia šiuos pudingus ruošti likus 3 mėnesiams iki švenčių arba tradiciškai ne vėliau kaip lapkričio 30d! :)

Dviems pudingams (2 x 1,5l):


225g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
225g maltų džiūvėsėlių
225g šalto sviesto
100g maltų migdolų
500g tamsaus cukraus Dark Muscovado (naudojau apie 420g)
1 a.š. meduolių prieskonių
½ a.š. malto muškato
½ a.š. cinamono
175g džiovintų slyvų, susmulkintų
175g morkų, tarkuotų
750g įvairių rūšių razinų
50g cukatų, susmulkintų
2 obuoliai, nulupti ir supjaustyti smulkiais kubeliais
vienos citrinos tarkuota žievelė ir sultys
vieno apelsino tarkuota žievelė ir sultys
5 kiaušiniai
100-150ml tamsaus romo (arba brendžio)
4 v.š. Black Treacle sirupo
4 v.š. medaus arba auksinio sirupo Golden Syrup
300ml Guinness alaus


angliškam padažui Custard (6 asmenims):

300ml 35% rieb. grietinėlės
100ml pieno
5 tryniai
2 v.š. cukraus
1 a.š. krakmolo
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 v.š. brendžio


Į didelį dubenį suberkite miltus, kepimo miltelius, prieskonius, džiūvėsėlius, maltus migdolus, cukrų ir viską sumaišykite. Sudėkite kubeliais pjaustytą šaltą sviestą ir pirštais sutrinkite visus ingredientus, kad susidarytų trupinių masė.

Į trupinių masę sudėkite smulkintas džiovintas slyvas, tarkuotas morkas, smulkintus obuolius, razinas, cukatus, tarkuotą apelsino ir citrinos žievelę.

Atskirame inde šakute lengvai išplakite kiaušinius su citrinos ir apelsino sultimis, romu, Gineso alumi,  Black Treacle sirupu ir medumi (arba auksiniu sirupu). Šį mišinį supilkite ant sausų ingredientų ir viską atidžiai išmaišykite rankomis arba dideliu mediniu šaukštu.

Paruoštą masę uždenkite ir padėkite į šaldytuvą 24 val.

Paruoškite 2 maždaug 1,5 l talpos dubenis (arba tris mažesnius), kuriuose virsite pudingus. Geriausia naudoti 'Pyrex' stiklo arba karščiui atsparius keramikinius dubenis. Kiekvieną dubenį gausiai ištepkite sviestu ir pabarstykite miltais. Į paruoštus indus sukrėskite pudingo masę, pirštais paspauskite masę, kad neliktų oro tarpelių. Ant viršus užklokite kepimo popieriaus apskritimus ir uždenkite dviguba folija arba kepimo popieriumi su kloste, kad virdamas pudingas galėtų pakilti. Apriškite dubenis virvele, nes virimo metu padingai turi būti sandariai uždengti. Įstatykite kiekvieną pudingą į puodą su garintuvu ir virkite maždaug 7 val. Būtinai retkarčiais patikrinkite, ar puoduose neišvirė visas vanduo - jei reikia pripilkite daugiau vandens. Jei neturite garintuvo, ant puodo dugno patieskite sulenktą rankšluostėlį, įstatykite pudingą ir įpilkite tiek vandens, kad apsemtų puodo dugną. Puodą būtinai uždenkite dangčiu, kad pudingas virtų garuose. Prireikus nepamirškite  papildyti vandens.

Pagamintus pudingus atvėsinkite iki kambario temperatūros. Tada nuimkite foliją, kepimo popierių, užklokite nauju kepimo popieriumi ir apvyniokite pudingus maistine plėvele. Paruoštus pudingus laikykite vėsioje temperatūroje iki šventinės dienos! Prieš patiekdami, pudingą įstatykite į garintuvą ar puodą su įtiestu rankšluostėliu, nedideliu kiekiu vandens ir pakaitinkite maždaug 1,5-2val.
Išverskite karštą pudingą į lėkštę ir padėkite ant šventinio stalo. Prieš pjaustydami, aplaistykite pudingą brendžiu ir uždekite! Skanaukite karštą pudingą su anglišku padažu.

Angliškam padažui:  Dubenyje šluotele sumaišykite trynius su krakmolu ir cukrumi. Puode pakaitinkite grietinėlę su pienu iki virimo (užvirti nereikia). Tada nuimkite nuo ugnies karštą grietinėlės ir pieno mišinį ir plona srovele pamažu įmaišykite į trynius. Supilkite kremą atgal į puodą ir pastatykite ant silpnos ugnies. Nuolat maišykite ir kaitinkite, kol kremas ims tirštėti. Neleiskite kremui užvirti! Paruoštą padažą pagardinkite vanilės ekstraktu ir brendžiu.

Šaltinis: Gary Rhodes, New British Classics

5 komentarai:

  1. Kam ta plastikinė "kokarda", patupdyta ant viršaus?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo puikiai. Primink, kad kitais metais išbandyčiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Indre, būtinai siūlau pabandyti, nes skonis oi oi oi koks intensyvus ir koncentruotas. Toks,kuriame susipina visi kalėdinių saldumynų aromatai... gali daryti iš pusės normos pabandymui :) ir tai nemažas pudingas gausis :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai skanus... :-)
    Buvo tikros Kalėdos su tikru Kalėdiniu - svarbiausia anglišku pudingu ir "brendiniu" kremu...:-)

    AtsakytiPanaikinti