Močiutės sausainiai "Suktukai"



Sausainių receptą radom senam močiutės kepinių sąsiuvinyje. Tie, kurie ragavo kadaise močiutės keptų šių sausainių iki šiol mena burnoje tirpstantį jų lengvumą ir trapumą. Pagal šį receptą kepiau jau du kartus - pirmą kartą naudojau sviestą, o antrą kartą - margariną, kaip ir nurodyta recepto originale. Išvada tokia: margarino čia vis gi nederėtų keisti sviestu, kad sausainiai gautųsi lengvučiai ir trapučiai. Recepto aprašyme nebuvo aiškiai pasakyta, kaip formuoti sausainius, todėl dariau taip, kaip įsivaizdavau :). Supratau, kad kuo ploniau iškočiota tešla - tuo trapesni ir skanesni sausainiai, tik aišku formuoti juos būna sunkiau.

2 skardoms sausainių reikia:
(normą galima dvigubinti)

100g kepinių margarino "Vilnius" (ne sviesto)
200-220g miltų
1 a.š. kepimo miltelių
100g grietinės
2 kiaušiniai (tryniai atskirti nuo baltymų)
1 a.š. acto
120g cukraus

Šaltą margariną supjaustyti kubeliais (arba sutarkuoti) ir dubenyje rankomis sutrinti su miltais ir kepimo milteliais, kad gautųsi trupinių masė. Grietinę sumaišyti su tryniais, įpilti acto ir šį mišinį įmaišyti į trupinių masę. Paruoštą tešlą padalinti į 3 dalis ir palaikyti šaldytuve 2 val. (galima ir per naktį).

Prieš išimant tešlą iš šaldytuvo, elektriniu mikseriu išplakti baltymus su cukrumi iki tirštos masės.

Imti po vieną tešlos gabalą ir ant miltais pabarstyto paviršiaus iškočioti kuo plonesnį apvalios formos lakštą. Aptepti baltymo kremu ir supjaustyti apskritimą į 12 dalių. Kiekvieną trikampėlį susukti į ragelį pradedant nuo plačiojo krašto. Paruoštus sausainius dėti į skardą ir kepti 180C orkaitėje apie 25 min. Norėdami patikrinti ar sausainiai iškepę, perlaužkite vieną sausainį pusiau ir įsitikinkite, ar tešla viduje yra iškepusi.


P.S. Išbandžiau ir kitokią sausainių formą - tešlą iškočiojau į kvadrato formos lakštą, aptepiau baltymų kremu ir susukau į ritinį (vyniotinį). Aštriu peiliu supjausčiau ritinį riekelėmis ir kepiau sausainius apie 25 min. Gavosi sausainiai - rožytės :). Nuotrauką įdėsiu vėliau.

7 komentarai:

  1. Prisimenu juos is vaikystes, buvo pasakisko skonio! Puikus irasas!
    Noreciau isbandyti ir as, tik kada viska speti... :/

    AtsakytiPanaikinti
  2. Neringa, kaip smagu!! O sausainių forma tokia pati?? Mistiniame recepto originale labai neaiškiai aprasyšta, kaip juos formuoti... įtariu, kad močiutė juos darydavo kitaip... bet skanūs neišpasakytai!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mano močiutė irgi tokius kepė, tik dar baltymo ant viršaus papuošimui užspausdavo, dėl grožio. Pamenu, kad tešlą pjaustydavome trikampiukais ir susukdavome, pailgus sausainukus. Vis niekaip neprisiruošiu jų pagaminti. Ačiū, kad priminei, jų skonis nuostabus.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Asta, tokia pati forma, budavo susukti kaip pas Tave ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Tai valio, nes sukau aš galvą nežinodama kaip jie iš tikrūjų turėtų atrodyti... smagu, kad buvo ir daugiau močiučių, kurios šiais sausainiais anūkus lepino :)))

    AtsakytiPanaikinti
  6. šitie sausainiai vadinasi ,,Paršeliai,,.Juos kepu jau senai.Dabar ir anukams ...Receptas paimtas iš vienos kepinių knygos.Tik baltymų kremas kitaip ivyniojamas.O šiaip forma ta pati-trikampėliai.Ir produktų kiekis per pus didesnis.Ir butinai turi buti sviestas.Beje,reikia patept ,,paršeliųs,, kiaušinio tryniu prieš kepant.Tada bus labai gražus,blizgantys.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Seniai ieškojau šių sausainių recepto, tad didelis ačiū. Išmėginau iš x2 dozės. Sausainių gavosi tiek, kad nebežinau kur dėti, teks visus kaimynus vaišinti :) Nors esu saldumynų mėgėja, man buvo gerokai per saldu ir kremo per daug. O tešla gavosi lygiai tokia, kokią iš vaikystės prisimenu :)
    Tokią tešlą dar skanu įdaryti obuoliais su cinamonu/cinamono ir cukraus mišiniu) ;)

    AtsakytiPanaikinti