Crème brûlée



















Pagaminti Crème brûlée nėra sudėtinga, tačiau tam, kad šis kreminis desertas pateisintų savo vardą - būtina išgauti traškią cukraus plutelę. Tai padaryti galima trim būdais - naudojant virtuvinį liepsnosvaidį (profesionaliausias būdas), karamelizuojant cukrų po itin gerai įkaitintu griliu arba ant paruošto deserto užpilant atskirame puode ištirpintą cukrų. Kadangi virtuvinio liepsnosvaidžio kol kas neturiu, rinkausi trečiąjį variantą.


3 porcijoms:

3 kiauš. tryniai
2 v. šaukštai cukraus
250ml grietinėlės (35% rieb.)
1-2 a.š. natūral. vanilės ekstrakto (arba vanilės ankštis)
3 v.š. cukraus karamelei

Orkaitę įkaitinkite iki 140C.

Karščiui atspariame inde išsukite kiaušinių trynius su cukrumi, įlašinkite vanilės ekstrakto ir išmaišykite.

Puode ant viryklės pakaitinkite grietinėlę iki virimo. Užvirintą grietinėlę nuimkite nuo viryklės ir, nuolat maišydami, pamažu supilkite į trynių masę. Per sietelį perpilkite mišinį į kitą indą ir išpilstykite į 3 karščiui atsparius indelius.

Indelius sudėkite į gilią skardą. Po to į skardą pripilkite karšto vandens tiek, kad indelius apsemtų iki pusės. 

Kepkite orkaitės vidurinėje dalyje apie 40 min., arba kol masė pasidarys želė konsistencijos. Baigę kepti, išimkite indelius iš skardos ir palikite visiškai atvėsti. Po to atšaldykite Crème brûlée šaldytuve mažiausiai 4 val. arba parą.

Prieš patiekdami Crème brûlée, paruoškite cukraus sirupą. Į nedidelį prikaistuvį suberkite 3 šaukštus cukraus, įpilkite šaukštą vandens ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol cukrus ištirps. Kol cukrus lydosi, jokiu būdu nemaišykite. Galite pasukioti puodą, kad cukrus nepridegtų. Pavirkite sirupą apie 5 min. ar šiek tiek ilgiau, kol jis paruduos. Užpilkite karamelizuoto cukraus sirupo ant kiekvieno Crème brûlée indelio. Luktelkite kelias minutes, kol karamelė sustings ir susidarys traški plutelė. Tada patiekite :).

3 komentarai:

  1. Mano mėgstamiausias desertas. Aš cukrų tirpinu įjungusi "Broil" režimą elektrinėje orkaitėje. Man šis desertas skanus šiltas, tik iš orkaitės, o restoranuose visada gaunu šaltą :(

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žinoma, kodėl gi ne! šiltas juk irgi skanus :)
    bandžiau ir aš po griliu pakišti, bet nespėjau išimti ir cukrus jau buvo sudegęs :(... kol kas man priimtiniausias variantas gaminti sirupą atskirai, o ateity galbūt reiks įsigyt liepsnosvaidį :)

    AtsakytiPanaikinti