Sūrio pyragas su avietėmis




pagrindui:
150g avižinių sausainių pvz. "Digestives"
70g lydyto sviesto


kremui (visi ingredientai turi būti kambario temperatūros):
1000g  kreminio sūrio (naudojau kreminę varškę "President")
230g cukraus
2 a.š. vanilės ekstrakto
1 v.š. citrinos sulčių
5 kiaušiniai
200g grietinės (30% rieb.)


papuošimui:
šviežių aviečių arba aviečių uogienės


Šiam tortui pagaminti reiktų naudoti itin sandarią kepimo formą su nuimamais šonais (23cm skersmens). Kadangi kepimo metu pyragą teks įstatyti į vandeniu pripildytą skardą, kepimo formą iš išorės kuo sandariau apvyniokite folijos popieriumi. Aš apvynioju bent dviem sluoksniais, kad vanduo nepatektų į vidų. Po to sviestu ištepkite kepimo formos vidų - dugną ir šonus.

Sutrupinkite sausainius ir sumaišykite su lydytu sviestu. Trupinius suberkite į kepimo formą ir spaudydami pirštais suformuokite pyrago pagrindą. Kol ruošite kremą, kepimo formą padėkite į šaldytuvą, kad sausainių pagrindas sustingtų.

Įkaitinkite orkaitę iki 160C. Dubenyje išmaišykite kreminį sūrį ir cukrumi. Įpilkite vanilės, citrinos sulčių ir dar kartą išmaišykite. Kitame inde lengvai išplakite kiaušinius, po to atsargiai įmaišykite juos į kremą. Supikite grietinę ir dar kartą išmaišykite.

Paruoštą kremą supilkite ant paruošto sausainių pagrindo. Kepimo formą įstatykite į gilią skardą ir įpilkite užvirinto vandens tiek, kad vanduo kepimo formą apsemtų maždaug iki pusės.

Sūrio pyragą kepkite apie 1 val. 15 min. Iškepusio pyrago vidurys neturi būti visiškai tvirtas (pajudinus formą, turėtų priminti drebučių konsistenciją). Stenkitės pyrago neperkepti, nes vėsdamas jis gali įskilti. Išimkite pyragą iš orkaitės ir padėkite ant grotelių atvėsti. Po to atsargiai išimkite pyragą iš formos ir palaikykite šaldytuve mažiausiai 6 val., o geriausiai - per naktį.

Atšaldytą sūrio pyragą papuoškite šviežiomis avietėmis arba aviečių uogiene. Prieš patiekdami, pyragą galite pabarstyti cukraus pudra.

P.S. Pyragą galima kepti ir 'sausai', t.y. neįstatant jo į vandenį, tik tuomet pyrago šonai ir viršus šiek tiek apskrus.




15 komentarų:

  1. Oi oi oi kaip grazu... Dabar supratau, kodel kai as kepu cheescake, maniskis toks tobulas nesigauna: as vietoj varskes "President" arba "Mascarpone" naudoju 5% riebumo tepama suri... Rezultatas - dietiskas, bet labai skanus. Viena beda,kad pernelyg slapias. O sis tavo kurinys isties atrodo tobulas...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Atrodo pasakiškai! Tikiu - man patiktų, juolab, kad panašų esu kepusi.

    AtsakytiPanaikinti
  3. as vis bandau atrasti surio pyraga, kuris prilygtu skoniui, kuri esi jutus (:D) valgant surio pyraga Pizza express restoranuose ar J D Wetherspoons (UK) ir kaip tik uzvakar aptikau recepta, kuriame reikia grietines.. ir kai pamaciau, kad sitame torte yra grieitines tai omg!!! artimiausiu metu butinai isbandysiu, nebegaliu sulaukti. Kazkodel man atrodo, kad grietine suteiks mano isvajota skoni :D

    AtsakytiPanaikinti
  4. Žiauriai gerai atrodo! :)) Atrodo, kad skonis nenusileidžia išvaizdai tai tikrai. :D

    AtsakytiPanaikinti
  5. Nida, o taip, tokie sūrio tortai nėra dietiški, bet užtad dieviškai skanūs! Geriausiai gaunasi naudojant Mascarpone arba Philadelphia... nors man patiko ir President kreminė varškė, bet pertrinta lietuviška varškė čia vis tik netiktų dėl savo rūgštelės...

    Indre, ačiū, neabejoju, kad patiktų :)

    Gabija, būtinai bandyk! Tikiuosi nenusivilsi :)ir būtinai rinkis riebesnę grietinę!

    Vilma, Ilona, Evelina, dėkui visoms už komplimentus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. atrodo pasakiskai, tik kur tokiu metu laiku sv. avieciu gavai?! :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Neringa, pyragą kepiau gal rugpjūčio mėnesį, tik neprisiruošiau anksčiau įkelt ... tada dar ir aviečių šviežių turėjom... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ziauriai geras! tik neisejo toks storas kaip tavo (dariau su philadelphia), bet vistiek labai skanus! Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ieva, super faina, kad pavyko ir patiko! o ne toks storas gal dėl to, kad formą didesnę naudojai? nu bet svarbiausia, kad skanus :)valio!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nuostabus, kepu labai dažnai, ir visada gaunasi tobulas :) kartais uždedu braškių ir užtarkuojų šokolado :) labai skanu, ačiū už nuostabų receptą!

    AtsakytiPanaikinti
  11. Begalo skanus! Siandien kepsiu antra karta :)

    AtsakytiPanaikinti