Braškių pyragas su vaniliniu kremu



Braškės, braškės ir dar kartą braškės! Kadangi iki mamos sodo keliauti per toli, uogas  "skynėm"  turguje. Kad ir ne naminės - vis tiek skanios, ypač su vaniliniu kremu Crème Pâtissière. Recepto idėja iš A Fiest for the Eyes.


pagrindui:
180g miltų
100g šalto sviesto
1 v.š. cukraus pudros
1 kiaušinio trynys
1-2 v.š. šalto vandens

įdarui:
400ml pieno (geriau riebesnio)
3-4 kiaušinių tryniai
80g cukraus
3 v.š. kukurūzų krakmolo
1 a.š. vanilės ekstrakto
1 v.š. romo arba brendžio (nebūtina)
~ 400g braškių

pyragui aptepti:
2 a.š. želatinos miltelių
2-3 v.š. šalto vandens
1 v.š. cukraus pudros arba džemo (abrikosų, raudonųjų serbentų ir pan.)

Supjaustykite kubeliais (arba sutarkuokite) šaltą sviestą ir dubenyje rankomis sutrinkite su miltais ir cukraus pudra, kad gautųsi trupiniai. Įdėkite kiaušinio trynį, įpilkite šiek tiek šalto vandens ir suminkykite tešlą, kad suliptų.

Apvalios (23cm skersmens) kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o sieneles ištepkite sviestu. Tešlą sudėkite į formą ir spaudydami pirštais iš tešlos suformuokite pyrago pagrindą ir šonus. Peiliu sulyginkite šonų viršų. Paruoštą formą padėkite į šaldiklį 30 min. (arba į šaldytuvą 1 val.)

Paruoškite Crème Pâtissière kremą. Dubenyje išplakite kiaušinių trynius su cukrumi, po to įmaišykite krakmolą. Puode pakaitinkite pieną iki virimo. Nuimkite nuo ugnies ir pieną siaura srovele pamažu pilkite į kiaušinių trynių mišinį - šluotele nuolat maišykite, kad nesusidarytų gumulėlių. Pieno-trynių mišinį supilkite atgal į puodą ir kaitinkite nuolat maišydami iki virimo. Kremas greitai ims tirštėti. Masei pradėjus virti, palaikykite puodą ant ugnies apie minutę, po to išjunkite viryklę. Į paruoštą kremą įmaišykite šlakelį romo ir vanilės ekstraktą. Kremą supilkite į švarų indą, uždenkite maistine plėvele, kad ant kremo nesusidarytų plėvelė. Palikite visiškai atvėsti. Indą su kremu galite įstatyti į šalto vandens vonelę, kad greičiau atvėstų.

Įkaitinkite orkaitę iki 200C. Atšaldytą pyrago pagrindą subadykite šakute ir kepkite apie 15-20min., kol tešla švelniai apskrus. Atvėsinkite iškeptą pyrago pagrindą kepimo formoje 10 min., po to atsargiai išimkite iš formos ir padėkite ant grotelių, kad visiškai atvėstų.

Nuplaukite braškes ir perpjaukite pusiau. Atvėsintą kremą supilkite ant pyrago pagrindo, tolygiai paskirstykite ir išlyginkite paviršių. Ant kremo gražiai išdėliokite braškių puseles.
Želatinos miltelius užpilkite 2-3 šaukštais šalto vandens ir palaukite keletą minučių kol išbrinks, po to ištirpinkite ant silpnos ugnies. Įberkite šaukštą cukraus pudros (vietoj cukraus galite įmaišyti šaukštą uogienės ar džemo) ir šiuo mišiniu aptepkite braškes.
Prieš patiekdami, pyragą atšaldykite šaldytuve bent 2-3 val.







6 komentarai:

  1. Atrodo tiesiog nuodėmingai. Prašom man mažytį mažytį gabalėlį prie kavos :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Pyragas atrodo fantastiškai!!! Tik norėjau paklausti, ar pjaunant neišbėga tas kremas? Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  3. Inga, kremas neišbėgo. aš dėjau tris kupinus šaukštus krakmolo, tad kremas gavosi gana standus. bet šiaip aišku tas įdaras minkštas, ne toks tvirtas kaip sūrio pyrago, kurį galima pjaustyti tvarkingais gabalais. Be to, šiam pyragui nereikia aukštų pagrindo kraštų, kad kremo nereiktų labai storai prikrauti. šiaip labai skanus kremo ir braškių derinys :)))galima sakyt KLASIKA :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveiki,o koki jus auksti darote?Kad kremo nebutu per daug?:)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Anonime, aukštis krepšelio nedidelis - apie 2 cm. tik kai formuoju tešlą, darau kraštelį aukštesnį, nes kepdamas šiek tiek susitraukia.

    AtsakytiPanaikinti