Tart au Citron / Citrininis pyragas



















Šis pyragas - mano brangiausiojo kūrinys! Viską darė pats, kas keletą minučių vis rodydamas ir klausdamas "ar čia gerai? ar taip turi būti?" Viskas pavyko kuo puikiausiai :) Proceso eigoje man teko šiek tiek paploninti pyrago pagrindą, kad iškepęs nebūtų per storas, nes vis gi pagrindinį vaidmenį čia "groja" įdaras :) Šiam pyragui sunaudojom 3 dideles citrinas. Tiems, kas ragavo, įdaras pasirodė kiek per rūgštus, tačiau jis toks ir turi būti - čia juk Tart au Citron! Žinoma, jei norisi, galima dėti šiek tiek daugiau cukraus, kad skonis būtų švelnesnis. Kitą sykį puse citrinų sulčių kiekio bandysim pakeisti žaliosiomis citrinomis. Turėtų būti skanu :)

pagrindui:
180g miltų
40g cukraus pudros
100g šalto sviesto
žiupsnelis druskos
1 kiaušinis (trynys atskirtas nuo baltymo)


įdarui:
4 dideli kiaušiniai
~200g cukraus
150ml citrinų sulčių
150 ml grietinėlės (35% rieb.)

(cukraus pudros pabarstymui)

Miltus sumaišykite su cukraus pudra, įberkite druskos ir įtarkuokite šaltą sviestą. Delnais sutrinkite visus ingredientus taip, kad miltai susimaišytų su sviestu ir gautųsi trupininė masė. Įdėkite kiaušinio trynį ir suminkykite tešlą. Jei tešla nesulimpa, įpilkite kelis šaukštus šalto vandens.

Paruoštą tešlą suvyniokite į plėvelę ir maždaug 1 val. padėkite į šaldytuvą.

Ištepkite sviestu apvalią kepimo formą (23cm skersmens). Formos dugną išklokite kepimo popieriumi. Iškočiokite tešlą ir ja išdenkite kepimo formą. Suformuokite aukštus kraštus, nes kepimo metu tešla šiek tiek susitrauks. Padėkite paruoštą kepimo formą į šaldytuvą 15 min. Įkaitinkite orkaitę iki 190C. Subadykite pyrago pagrindą šakute ir patepkite kiaušinio baltymu. Kepkite apie 15 min. Iškepus, išimkite iš orkaitės ir sumažinkite temperatūrą iki 180C.

Paruoškite įdarą: lengvai suplakite kiaušinius su cukrumi, supilkite citrinų sultis ir grietinėlę. Atsargiai išmaišykite masę ir supilkite ant pyrago pagrindo. Pyragą kepkite dar apie 30 minučių arba kol iškeps.

Pyragą valgykite atvėsintą, o geriausiai - keletą valandų arba per naktį palaikytą šaldytuve. Prieš patiekdami, pyragą pabarstykite cukraus pudra!

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą