"Tiramisu" arba "Pakylėk mane!"



Tobulybė, o ne desertas! Neatsibosta, kad ir kiek kartų begaminčiau. Šiame deserte susijungiančių skonių derinys yra tiesiog dieviškas. Turėčiau pakeisti šio įrašo pavadinimą ir parašyti "Odė Tiramisu" :)! Artimiausi draugai žino, kaip ir kur pirmą kartą sužinojau apie šį Italų klasika tapusį skanėstą. Šeimininkas, pas kurį kadaise gyvenau Londono priemiestyje, buvo vedęs italę tad puikiai žinojo, kam sutvertas Mascarpone sūris... 
Ah, la dolce vita!



450ml stiprios kavos
2-3 v. š. romo arba brendžio (ypač tinka Stroch romas)
4 kiaušiniai (tryniai atskirti nuo baltymų)
4-5 v.š. cukraus
500g Mascarpone sūrio
200g Savoiardi sausainių (biskvitinių pirštelių)


Paruošiame maždaug 450ml stiprios kavos. Puikiausiai tinka ir kava be kofeino. Į kavą įpilame romo arba brendžio (galima eksperimentuoti su bet kuriuo mėgstamu stipriuoju gėrimu).

Kiaušinius kruopščiai nuplauname ir nusausiname. Kiaušinių trynius atskiriame nuo baltymų.

Trynius išplakame su cukrumi iki baltos masės.

Į trynių masę pamažu įmaišome Mascarpone sūrį.

Švariame sausame inde išplakame kiaušinių baltymus iki standžių putų ir pamažu įmaišome į paruoštą kremą.

Po vieną sausainį merkiame į kavą iki pusės ir iš karto ištraukiame - aš visada į kavą merkiu necukruotąją sausainių pusę. Sausainiai labai greitai suminkštėja, tad vos tik įmerkus reiktų iš kart ištraukti. Kavoje pamirkytus sausainius - drėgnąja puse į viršų - išdėliojame ant stiklinio ar keramikinio indo dugno. Tada užtepame trečdalį kremo. Ant viršaus vėl išdėliojame kavoje pamirkytus sausainius ir vėl užtepame kremo. Viršutinis sluoksnis turi būti kremo. Paruoštą desertą reiktų atšaldyti šaldytuve bent 6 val., o geriausiai - pernakt.

Prieš patiekdami Tiramisu, paviršių pabarstome kakava arba juodojo šokolado drožlėmis. 


 P.S. Kai svečiavausi pas draugės mamą Veronoje, ji Tiramisu pabarstė tirpia kava - rodos, nedidelis skirtumas, bet iš tiesų skonis buvo kur kas solidesnis ir labiau tinkantis suaugusiems :)

11 komentarų:

  1. Niam tobulas reikalas. O su baltymais receptą pirmą kartą matau :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, o taip! būtinai su baltymais! :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. as irgi su baltymais niekad nebandzius, man su tryniais ziauriai skanus buna

    AtsakytiPanaikinti
  4. yra visokių variantų :) na bent jau mano draugai italai būtent tokį Tiramisu gamina :) kitokio net nesu ragavusi :) o be baltymų kremas, įsivaizduoju, gaunasi sunkesnis, riebesnis?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Atrodo dieviškai. Tiramisu kitaip ir negali atrodyti :)

    O aš irgi visada tik su tryniais gaminu. Nors esu ragavus ir su baltymais - be proto skanu irgi. Pliusas dar ir tas, kad kremo daugiau gaunasi :))

    AtsakytiPanaikinti
  6. Padauginus sio deserto pakyleti tave ar mane bus sunkoka:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Hmz as su baltymais visada darau ... niam niam

    AtsakytiPanaikinti
  8. Baisiai skanus dalykas:) Tačiau man visada labai neramu dėl nevirtų kiaušinių kreme. Ar tikrai gerai juos nuplovus neliktų, pavyzdžiui, salmonelių? (jei jų būtų)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na su žaliais kiaušiniais visada yra rizika ir nieko čia nepadarysi... bet, kaip žinia, konditerijos pasaulyje yra begalė gardumynų, į kurių sudėtį įeina žali kiaušiniai... tad arba rizikuoji, arba ne :) svarbiausia visada kruopščiai kiaušinius nuplauti (galima net su sodos tirpalu) ir naudoti tik pačius šviežiausius!

    AtsakytiPanaikinti
  10. Sveiki,pirma kart darysiu si deserta ir tikrai bijau,kad nepavyks.Sake kas daro pirma kart labai sunku,norejau pasiteiraut gal su amaretu ,kas daret?ar su brendziu geriau? :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Galima daryti ir su Amareto likeriu. Puikiai tinka ir kavos likeris, pvz. Tia Maria, nors man vis tiek skaniausia su romu :)
    Tiramisu gaminti nėra sunku, tik dažniausiai pirmuosius kartus jis gali gautis per skystas, kol dar neįgudusi ranka ir sausainiai kavoje permirkomi... bent jau man pirmaisiais kartais taip būdavo. Rodos, tik sekundei įmerkus sausainį į kavą, jis iškart sutyžtavo. Esmė tame, kad kiekvieną sausainį reikia merkti tik iki pusės (nepanardinti!) ir į formą dėti sausąja puse į apačią, kad kava įsigertų į sausąją pusę ir neišvarvėtų į kremą...nežinau, ar aiškiai pasakiau... Tikiuosi jums pavyks. Sėkmės!

    AtsakytiPanaikinti