Įvairiose kulinarinėse svetainėse prisiskaičiau apie šokoladinį pyragą 'sheet cake'. Šiandien jį išbandžiau ir ką gį... skelbiu džiugią naujieną - tobulo šokoladinio pyrago paieškos beveik įvykdytos!!! Jos, žinoma, dar nesibaigia, bet galiu drąsiai teigti, kad šis pyragas vertas ne šiaip sau nuodėmės, bet tūkstančio nuodėmių ir bemat keliauja į mano geriausių pyragų sąrašą!!! Jis išpildo visus (mano manymu) būtinus tobulo šokoladinio pyrago kriterijus- drėgnas, 'velvetinės' tekstūros, burnoje tirpstantis ir solidžiai šokoladinis... Definitely my kind of cake! :)
Receptas iš The Pioneer Woman
220g sviesto
4 dideli šaukštai kakavos
235ml verdančio vandens
250g miltų
300g cukraus
žiupsnelis druskos
125ml kefyro2 kiaušiniai
keli lašai vanilės ekstrakto
1 a.š. valgomosios sodos
glajui:
(šiek tiek patobulinau ankstesnį variantą)
200g juodojo šokolado
2 šaukštai sviesto
~150ml riebios grietinėlės arba pieno
(papildomai: sauja Pekano (Karijų) arba lazdyno riešutų)
Nedideliame puode ant silpnos ugnies išlydykite sviestą. Kol sviestas lydosi, užkaiskite vandenį.
Sviestui ištirpus, įberkite 4 kupinus šaukštus kakavos ir pamaišykite nenuimdami puodo nuo ugnies. Įpilkite 235ml verdančio vandens ir maišydami pakaitinkite mišinį apie 30 sekundžių kol užvirs. Išjunkite ugnį.
Kitame dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir žiupsnelį druskos. Ant viršaus supilkite karštą sviesto/kakavos mišinį ir atsargiai išmaišykite.
Į nedidelį dubenėlį įpilkite 125ml kefyro, įmuškite 2 kiaušinius, įlašinkite vanilės ekstrakto ir įberkite 1 a.š. sodos. Viską išmaišykite. Po to šį mišinį supilkite į pyrago masę ir dar kartą išmaišykite.
Paruoštą masę supilkite į kepimo skardą (maždaug 38x25cm dydžio). Pyragą kepkite apie 20min. 180C orkaitėje.
Glajui: išlydykite šokoladą su sviestu ir supilkite grietinėlę (arba pieną). Jei trūksta saldumo, galima įberti šiek tiek cukraus pudros. Suberkite smulkintus riešutus (jei naudojate) ir išmaišykite. Paruoštą glajų pilkite ant karšto pyrago. Voilà!
P.S. Kadangi neturėjau tinkamos skardos, pyragą kepiau mažesnio dydžio formoje, todėl jis išėjo šiek tiek storesnis ir kepti reikėjo ilgiau... Tikrasis 'sheet cake' (kaip pavadinimas sako 'lakštinis pyragas') turi būti kepamas didelėje skardoje, todėl jis būna ne toks putlus. Be to, pyrago išeina tikrai daug, tad iš anksto planuokit vaišinti būrį draugų,nes pyragas skaniausias kai dar šiltas ir garuojantis! :)
Sveika,
AtsakytiPanaikintiNorejau pasiteirauti,ar butinai reikia naudoti soda? Ar nepakenks jei jos nebus? Aciu :)
Egle,
AtsakytiPanaikintimanyčiau, kad sodą būtų galima pakeist kepimo milteliais - 1,5 a.š.
sėkmės ir skanaus :)
Ka tik suvalgem po gabaleli sio skanesto. Pats pyragas super konsistencijos, tik sokoladinis glajus isejo kartokas (beje, labai tirstas, tad teko pilt daugiau pieno). Manai, kad problema sokolade? Jei ne glajus, duociau siam sokoladainiui 10 balu :)
AtsakytiPanaikintioops, neisivaizduoju kodel glajus galejo buti kartus? nebent sokoladas buvo su itin aukstu kakavos proc?? as pvz. naudoju iki 50% juoda karuna ir buna super. beje, originaliame recepte glaju siulo gaminti is sviesto, kakavos ir cukraus, bet man toks variantas atrodo per riebus... smagu, kad patiko! linkejimai is Skotijos :)
AtsakytiPanaikintivakar pagaminau šį pyragą pagal Tavo receptą, Asta. :) išėjo puikus. tik sužinojau, kad mūsų orkaitė stovi ant nelygių grindų, kadangi skardoje pyrago masė subėgo į vieną vietą ir viena pusė gavosi stoooora, o kita - plonytė. :D
AtsakytiPanaikintiSmagu, Donatai, kad viskas pavyko :) tik idomu, kas valge storaja pyrago puse??? :P
AtsakytiPanaikintiDalinomės :p
AtsakytiPanaikintiatrodo labai skaniai. Bandysim gaminti :)
AtsakytiPanaikintiDeimante, tikiuosi pyragas patiks! jis pavojingai skanus! :))
AtsakytiPanaikintiJau pagaminome. Pyragas buvo labai skanus :)
AtsakytiPanaikintivalio! :)
AtsakytiPanaikintiNorejau pasiteirauti,o kokia kakava naudoti?ta vaikiska kur geriama.ar ta naturalia be skonio?gal butu galima pavadinima kakavos ,kad zinociau kokia :)
AtsakytiPanaikintiŽiviliuk, kakavą reikia naudoti tikrą, be priedų - t.y. be cukraus. Jei įmanoma, rinkis kuo tamsesnę... Pavadinimo nepamenu tos, kurią naudoju, tik žinau, kad dėžutė buvo tamsi ir užrašai berods rusiški.
AtsakytiPanaikintiAsta, pyragas nuostabus! Genialiai paprastas, tekstura fantastiska, skonis klasikinis. O be glaisto jis butu kaip karalius be karunos - taip tobulai vienas kita papildo. Labai didelis aciu :)
AtsakytiPanaikintiO taip! be glaisto visai ne tas pats! as dar gal kada bandysiu originalu glaisto varianta - su sviestu ir kakava... nors dazniausiai sirdis linksta link tikro sokolado :))
AtsakytiPanaikintiNerealus pyragas!! Aciu uz recepta!
AtsakytiPanaikintiSmagu labai! :))
AtsakytiPanaikintiPyragas nuostabus, aciu Asta, kad pasidalinote siuo receptu :)pirma karta kai kepiau si pyraga jis manes nelabai suzavejo, taciau visgi nusprendziau ji iskepti antra kart, nes jauciau, jog jis nesigavo toks koks turetu buti del mano pacios kaltes :) Na ir ka jus manot? Likau maloniai nustebinta, pyragas buvo pasakiskas :) Ir pradejau galvoti, ar as cia tokia puiki seimininke, ar cia ta paslaptis slypi siame recepte :D
AtsakytiPanaikintiOi kaip džiaugiuosi, kad pagaliau pavyko ir patiko! Su glaistu čia galima visaip improvizuoti. Originaliame recepte glaistas buvo gaminamas iš sviesto, kakavos ir cukraus, bet man skaniau su šokoladu :)
AtsakytiPanaikintiŠiandiena bandysiu kepti, tik man labai smalsu, parduotuvei mačiau šokoladinio glaisto kurį galima tepti ant torto,o tokio negalima būtų naudoti?:)
AtsakytiPanaikintiTinklaraščio administratorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiLabai labai skanus !
AtsakytiPanaikintiSveiki,labai labai sudomino šis receptas ir manau,kad pagaliau pabandysiu iškepti šokoladinį pyragą,tik turiu vieną klausimą: ar skardą reikia tepti kuo nors prieš pilant tešlą ar kloti kepimo popierių? Dėkoju už atsakymą.
AtsakytiPanaikintiSveiki, as visada kepimo forma ikloju kepimo popieriumi. Sekmes, tikiuosi pyragas pavyks ir patiks :)
PanaikintiPyragas pavyko nuostabiai!!!! Visi labai gyre, aciu ASTA!!!! Su pagarba - Irma:) Linkejimai is Airijos!
AtsakytiPanaikintiSveika, Irma,
AtsakytiPanaikintiLabai džiaugiuosi, kad pyragas pavyko. Jis gerulis :) seniai bekepiau, tad turbūt laikas jį ir man pačiai prisiminti. Kaip matau, šitas receptas beveik nė vieno nenuvylė, tad tikrai valio! Linkėjimai iš Londono :)